Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

Gerhard Kustrung

Hamburg 1949 - gediplomeerd sportleraar en bioloog, werd in Duitsland en Oostenrijk opgeleid in Tai Chi Chuan en QiGong door Qingbo Sui en Lena DuHong (Certifikaat), Foen Tjoeng Lie en Christa Proksch. Hij onderrichtte tot het jaar 2000 in een zeer grote lespraktijk in verschillende sportinstituten in Hamburg gedurende 20 jaar 3 verschillende TaiChi-vormen en zwaard- en waaiervormen, QiGong en Yoga. Hij beoefent de Rujingmeditatie.

Vanaf januari 2000 woont Gerhard in Nederland en vormt sinds 2012 alleen het LaoShan Centrum Holland. Oorspronkelijk onderwees hij binnen het centrum - in wekelijkse lessen in Zutphen en Apeldoorn zowel Taichi als ook QiGong en gaf workshops zwaard en waaiervorm. - Tevens leidde hij tijdens de weekends de extra opleidingsmodules Tegenwoordig specialiseert Gerhard zich (in zijn lesgeven) alleen in QiGong.
"QiGong in theorie en praktijk". Hij onderwijst de klassieke traditionele QiGong, geeft de achtergrondinformatie over de "Kunst van het Bewegen" (spiraalvormig gedraaide bewegingen vanuit en naar het Midden) en de filosofie uit de geneeskunst en acupunctuurprincipes.

 

 

 

 

 

QiGongvormen

Een QiGongvorm is een serie op elkaar afgestemde bewegingen. Daarbij worden vaak delen toegevoegd die bestaan uit bijvoorbeeld meridiaanafstrijkingen of kloppingen, drukpuntenmassage en meditatieve pauzes. QiGong is meer dan 2000 jaar oud en maakt deel uit van de Chinese geneeskunde, net zoals acupunctuur, tuina-massage, kruidenleer en Rujingmeditatie.
De QiGongvormen die hieronder vermeld staan, zijn bekende - vaak zeer oude - klassieke Chinese vormen, die door verschillende Chinese meesters in het verre verleden en soms in het heden (bijv. mevrouw GuoLin, Peking) ontwikkeld zijn en van generatie op generatie overgedragen zijn. Vele van deze vormen worden over de hele wereld op heel verschillende manieren gedoceerd, uitgevoerd en geinterpreteerd, al naar gelang de school, de stijl en de visie. Dat maakt QiGong dan ook zo boeiend!
Men kent de 18 Bewegingen bijvoorbeeld ook als een vorm met maar 15 Bewegingen, we kennen haar in heel verschillende uitvoeringen..... men kent de klassieke Chinese vorm "Peng Qi Guan Ding" tegenwoordig in het Westen onder de nieuwe naam "Chi Neng QiGong"..... maar mét alle verschillen en aanpassingen, blijven het toch de oorspronkelijke Chinese vormen die alle dezelfde basisprincipes van "ontspannen en loslaten" hebben.
Je kunt een QiGongvorm in zijn geheel uitvoeren, maar je kunt ook de bewegingen als losse delen nemen.

 

Ik onderwijzen o.a.

QiGong 18 Bewegingen deel 1 en 2
QiGong voor het Hart
QiGong voor de Longen
GuoLinQiGong
KraanvogelQiGong
Peng Qi Guan Ding (ChiNeng QiGong)
DayanQiGong (Wildgans)
De acht Brokaten
de Draak ontwaakt
de Zes Genezende Klanken
Oefening voor een lang Leven

****************************************

Tai Chi Chuan:

Pekingvorm (24 bewegingen)
Yangstijl 36 bewegingen
Yangstijl 48 bewegingen
Wudang Draken Zwaard
Zwaardvorm Qingbo Sui
Regenboog Waaiervorm
Waaiervorm Wang Yen Nien

****************************************

Meditatie

Lichaamsgericht Energiewerk

Zen, het stille zitten

****************************************

 

Het LaoShan Centrum Holland

De naam LaoShan heeft eigenlijk niets met QiGong van doen. Het is de naam van een prachtige landstreek in China in de provincie ShanDong, gelegen aan de kust tussen Peking en Shanghai. Daar - op ongeveer 30 km van de kust - liggen de "heilige bergen van LaoShan". Dit bijzondere bergland wordt vanoudsher door dichters en kunstenaars bezongen en vereeuwigd en wordt door de Chineze bevolking als heiligdom gezien.... ze noemen het "Woonplaats van het Allerheiligste"..... en dat is waar alle soorten Meditatievormen (welke ook ter wereld, dus ook QiGong) je naar toe willen brengen.

Het is al vaker gevraagd.... LaoShan is dus geen speciale eigen QiGongsoort of stijl. De QiGongvormen zoals ze hierboven genoemd zijn, zijn de gewone bekende klassieke vormen zoals wij die op onze beurt weer van verschillende leraren en in verschillende stijlen (!) geleerd hebben, en onze leraren weer van hún leraren.

De weken en weekends worden door de deelnemers benut om

 

te verstillen en te verdiepen

jezelf te vinden

God te vinden

gezond te zijn

 

Kenmerkend voor de groepen is
* een vrijheid om individueel dat te doen waar je behoefte aan hebt en naar eigen keuze deel te kunnen nemen aan groepsaktiviteiten    zoals de wandelingen
* QiGong zeer persoonlijk te kunnen beleven al naar gelang je eigen niveau
* persoonlijk contact met de docenten

Van jou wordt verwacht
* een serieuze motivatie om aan alle lessen deel te nemen
* achtzaamheid en behoedzaamheid t.o.v. de regels van de kloosters
* stilte en rust in acht te nemen daar waar het gevraagd wordt

 

Voor informatie over lesmogelijkheden in Uw eigen omgeving bezoekt U de website van

Stichting TaiChi Nederland (lerarenlijst)


*****************************************

 

Terug naar boven Terug naar jaarprogramma Home Email