Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

Deze pagina maakt deel uit van de website van het laoShan Centrum Holland

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

QIGONG

"bewegen voor gezond leven"

Buiten in de natuur ..........de zachte vloeiende bewegingen van Qi Gong maken het lichaam vrij en soepel, de geest naar binnen gecentreerd en stil, de stemming rustig en plezierig. Wat is er heerlijker dan de dag te beginnen en te eindigen in gezamenlijke verstilling, in bewegen temidden van natuur, zon, zee en wind, en weer vrij uit te kunnen doorademen?

 

Klik op de onderstaande titels voor meer informatie!

Wat kan QiGong betekenen? ............... Wat is dat dan, QiGong? ................ Hoe zijn die lessen dan?

Tai Chi Chuan en QiGong als "Lebenspflege"............................. door Gerhard Kustrung

Wat betekent QiGong voor de Ziekte van Bechterew?

GuoLinQiGong: Kan ik mij werkelijk loslaten?

QiGong en Rouwverwerking

Zes vragen over Qigong

en alle andere artikeltjes over QiGong en de QiGongvakanties vind je in het leesboek!

Natuurreizen met QiGong

Gezondheid en Beweging zijn algemeen de twee sleutelwoorden die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn! De GGD in Groningen heeft een grootscheeps onderzoek naar de gezondheidsconditie gehouden onder vijftigplussers: "de meeste ouderen hebben een slechte conditie! Hoofdoorzaken: een ongezonde leefwijze en veel te weinig beweging! De nieuwste onderzoeken naar lichaamsbeweging wijzen uit dat 60 tot 70 % van de huis-, tuin- en keukenkwaaltjes het gevolg zijn van een sterk verminderde spierfunctie bij onze plussers" (citaat uit Senioren Magazine).

Maar ook voor de jongere mens is bewegen een levensbelangrijke noodzaak! Regelmatig intensief bewegen is namelijk ook een goede preventie tegen bijvoorbeeld kanker, chronische ziekten, botontkalking enz.... maar ook erg goed voor psychisch welbevinden! De verbinding tussen bewegen ( en zeker in de buitenlucht ), ademhaling en ontspanning van hoofd en lijf is algemeen bekend.

Natuur en QiGong, samen bewegen en genieten!

Wij zouden aan Gezondheid en Beweging nog andere voor de mens essentiële elementen willen toevoegen, nl. spiritualiteit, natuurschoon en menselijke gezelligheid! Qi Gong in verbinding met stilte, een fijne groep mensen, een prachtige natuur...wat geeft er meer rust,welzijn en vitaliteit dan samen bewegen op prachtige muziek of in de stilte van de natuur? En niet alleen QiGong-bewegen, maar ook bergwandelen, of zelfs een beetje bergklimmen als je dat wilt, wandelen langs zee en kusten, zonsondergangen meemaken of s'morgens heel vroeg het eerste zonlicht zien en alle vogels horen zingen?

De Spiritualiteit van QiGong:       zijn... voelen... luisteren...

QiGong is een oude Chinese bewegingsmethode om rust te verkrijgen, om het lichaam vitaal te houden of om weer nieuwe vitaliteit te verwerven, en wordt in China al duizenden jaren door jong en oud toegepast als QiGong therapie! Behalve door "gewone" gezonde mensen wordt QiGong ook beoefend bij verschillende ziektepatronen, bij rouwverwerking en burnout. In China wordt QiGong als onderdeel van de Chinese Geneeskunst naast Acupunctuur, Tui Na Massage, en de Chinese Kruidenleer, als therapie aangewend ter voorkoming en genezing van kanker, hart- en vaatziekten, leverziekten en ziekten van de luchtwegen zoals o.a. astma.

QiGong heeft echter nog een heel ander belangrijk aspect: spiritualiteit..... Terwijl de bewegingen voor het lichaam zo heilzaam zijn, kom je in kontakt met de innerlijke ruimtes van het lichaam en de verbinding van lichaam en kosmos. Je gaat weer luisteren naar de stilte in en achter alle uiterlijke en zichtbare vormen van de schepping. Je kunt weer ervaren dat je niet afgescheiden bent van de natuur en de kosmos, maar er déél van bent. Dat je deel bent van stilte en leegte, van dat wat het Goddelijke genoemd kan worden. Daarvoor moet je zelf stil worden, een deel van de dag ( in en om de lessen) dus niet-praten en niet-denken, maar alleen zijn, voelen en luisteren. Dat vereist een discipline van ons, want juist in ons moderne leven met alle hektiek en drukte, is onze hersenfrequentie zó hoog dat het moeite gaat kosten om weer stil te worden! Het kost moeite om niet gelijk na de les weer aan het praten te slaan, om de QiGongoefenigen even rustig te laten aankomen en doorwerken in lichaam en geest. Toch is dat juist zo belangrijk!!

Meditatie - het zijn, voelen en alleen maar luisteren - maakt het hoofd stil en leeg, de geest rustig en het emotionele leven harmonisch...dat zijn de elementen om tot een stabiele gezondheid te komen, tot een harmonische verbinding met jezelf en met de wereld om je heen, tot de juiste levenskeuzes.

Meditatie in beweging en stilte, verbinding met de natuur en een ontmoeten van jezelf en de ander....de ingredienten van een QiGongvakantie!

 

 

Voor informatie over lesmogelijkheden in Uw eigen omgeving bezoekt U de website van

Stichting TaiChi Nederland (lerarenlijst)

alternatieve-geneeswijzen.opzijnbest.nl - De beste links over alternatieve geneeswijzen voor u verzameld.

Terug naar boven Terug naar reizenoverzicht Terug naar start Email Reisverslagen