Terug

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

Het gezondheidsaspect van QiGong

 

De noodzaak van gezond bewegen:

De GGD in Groningen heeft een onderzoek onder meer dan 7000 50plussers gedaan naar de gezondheidsconditie onder ouderen, zo meldt het SeniorenMagazine in het herfstnummer 2000. De meeste ouderen hebben een slechte conditie! Hoofdoorzaken: een ongezonde leefwijze en vooral veel te weinig beweging!

Maar ook voor de jongere mens is bewegen een levensbelangrijke noodzaak!

Regelmatig intensief bewegen is namelijk ook een goede preventie tegen bijvoorbeeld kanker, chronische ziekten, botontkalking enzovoort, zoals internationale wetenschappelijke onderzoeken recent hebben bewezen.

In China is dat al eeuwen algemeen bekend. Miljoenen mensen doen dagelijks in de buitenlucht hun prachtige en heilzame oefeningen en de zeer ontspannende en rustgevende Guolin QiGong bijvoorbeeld wordt in de Chinese klinieken intensief aangewend ter preventie en genezing van kanker! De Reumastichting, de Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding, de Patientenverenigingen voor Arthrose en voor Fybromyalgie, fysiotherapeuten en sportartsen.... van de noodzaak tot regelmatig bewegen is iedereen unaniem overtuigd!

Waarom die noodzaak niet combineren met het genieten van schitterende rustgevende muziek, met vloeiend en ontspannen bewegen in prachtige elkaar opvolgende oefeningen die tevens appelleren aan de menselijke behoefte aan schoonheid? Oefeningen in een rustig tempo, die voor iedereen mee te volgen en aan te leren zijn.

Sinds de grenzen van China open zijn, weten we dat QiGong veel mr inhoudt dan alleen wat aanvullende losse oefeningen bij de Tai Chi Chuan! Series van op elkaar afgestemde bewegingen: sierlijk, kunstzinnig en zeer effectief voor de harmonie tussen lichaam en geest. In tegenstelling tot Tai Chi Chuan zijn de QiGongvormen echter veel eenvoudiger aan te leren! Nog in de les wordt het effect bereikt van duidelijke vitalisering, de huid tintelt aangenaam, handen en voeten worden warm, en de stemming is prettig. De gewrichten en spieren voelen duidelijk beter en ruimer aan. Natuurlijk zijn onze lessen niet alleen stil en geconcentreerd, maar ook gezellig! Dat helpt ook mee!

In sommige cursussen wordt op mooie zachte muziek de QiGongvorm 18 Bewegingen geleerd - gelijkwaardig aan iedere (meditatieve) Tai Chi Vorm, maar veel eenvoudiger aan te leren- die het gehele lichaam met al zijn levensfuncties in korte tijd activeert. In andere cursussen leren wij de sierlijke QiGong voor het Hart of voor de Longen, die uitgesproken op het borstkasgebied inwerkt, en daarbij soms nog de meditatieve loopvorm GuolinQiGong.

Tijdens de weken en weekends bieden wij verschillende QiGongthema's aan, die in een week tijd goed te leren zijn. Soms QiGong met een verbinding naar het jaargetijde, soms naar een van de psychologische aspecten zoals Vitaliteit en Levensvreugde, soms kleinere series oefeningen die niet bedoeld zijn om snel te onthouden, maar om je ter plaatse aan over te geven zodat de therapeutische werking dr kan plaats vinden. Tijdens de weken zal er echter altijd ook een Vorm zijn of een serie bewegingen die op papier staan voor thuis!

Ontspanning - herstel na ziekte - chronische ziekte - ouderdomsprocessen - rouwverwerking - tot rust willen komen - spirituele ontwikkeling - of gewoon genieten van al het mooie ...in jezelf....in de stille natuur ....in bewegen op muziek .... QiGong.

 

***********

 

 

Terug