Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

" QIGONG EN NATUUR " VAKANTIES MET EEN EXTRA DIMENSIE !

" Qigong en Natuur " vakanties .... weer vrij doorademen in stille prachtige natuurgebieden, verblijven in de schoonheid van hele bijzondere lokaties, gezelligheid en warmte ondervinden in kleine groepen waar je ook gewoon jezelf en alleen mag zijn, bewegen om lichaam en geest weer in harmonie te brengen...... voor alle leeftijden Qi Gong en Natuur ....vakantie !

 

   Ibiza Santa Teresa   

                       
                         


                      (*ook n week mogelijk)
  


ZON   ZEE   STILTE   NATUUR

MYSTIEK IBIZA

 

Nog tijdens de Nederlandse winter het overweldigende voorjaar op de Balearen met de duizenden gele roze en witte bloemen en de bloeiende amandelbomen genieten... even bijkomen van alle koude en tot rust komen in een prachtige natuur met temperaturen tussen 16 - 22 graden. Gewoon even zonder jas en met blote armen in de zon wandelen en de gezonde zeelucht inademen! Stralende zon over de pijnbomen en de stille wijde azuurblauwe zee..... het witte kloostertje hoog op de zuidelijke stille kust van Ibiza biedt ons een spirituele plaats om ons te bezinnen, met nieuwe ogen te kijken en ons hart te openen....

 

Zomerweken 2017

 *
*(ook n week mogelijk)

Het CURSUSGELD : E 275,-  bij deelname aan n week
                                         (excl. vliegreis en overnachting)

Het CURSUSGELD : E 510,-  bij deelname aan twee weken
                                         (excl. vliegreis en overnachting)   

Overnachtingsprijzen: in het klooster zijn te vinden aan het einde van de pagina

In de warme Meimaand de overweldigende bloemenpracht van het voorjaar op de Balearen genieten... hoe heerlijk is het om eerst langs de stille (nog) verlaten kust over een smal bergpaadje, tussen de pijnbomen door en omringd door geurende rozemarijn en thijm, te wandelen en van de heerlijke uitzichten over de diepblauwe zee te genieten, en dan af te dalen naar verlaten strandjes waar je alleen kunt zijn met de stilte, de wind en het water..... De avonden zijn heerlijk om te wandelen bij het lantaarnlicht van de mooie "straat" van Es Cubells, of even dromend op een terrasje te zitten met uitzicht op het water.....
Het witte kloostertje hoog op de zuidelijke stille kust van Ibiza biedt ons een spirituele plaats om ons te bezinnen, met nieuwe ogen te kijken en ons hart te openen

 

 

Lees de reisverslagen van deze heerlijke weken!
Klik hier voor:
reisimpressie Kiki Portman 2005-2007-2008

 

Ibizaweken 2017

                   
Eigenlijk altijd "zomeren" in het stille natuurgebied van het eiland... dennegeur, zon en diepblauwe zee, vlak voor, tijdens of na de Hollandse winter weer heerlijk zwemmen in kristalhelder water, dwalen langs de zonnige rotskusten en edelstenen zoeken. Je kunt ze zo oprapen!"

 

"Klooster Santa Teresa"

In de 15de eeuw heeft Nostradamos al voorspeld dat Ibiza het laatste toevluchtsoord op aarde zal zijn, maar voor ons is misschien al genoeg dat het meest gebruikte woord van de Ibizaner inwoners "tranquilo" is.....

Tranquilo...."vrede vinden in jezelf en in harmonie leven met de natuur"...dat is de Ibizaner betekenis van dit mooie woord. Wat is er dan heerlijker om twee weken door te brengen in de voorzomers geurende meimaand van het eiland, in de stilte van het witte authentieke kloostertje op de steile zuidkust boven zee, in de rust van een klein dorpje, dat zijn eigenheid nog volledig bewaard heeft en niet meer telt dan een prachtige witte burchtkerk op de rand van de steile kust, een gezellig restaurantje, een winkel en een kleine bar? Hoeveel vrede leer je hervinden tijdens de dagelijkse Meditatie- en QiGonglessen die helemaal gericht zijn op stilte, doorstroming en verbinding?

 

 

Zomer, zon, zee en natuur, wiens ziel bloeit daar niet bij open? Voor allen, die zich pas eerst onder de verwarmende zuidelijke zon fijn voelen, hebben wij het klooster Santa Teresa, exercitienhuis van de Karmelitessen, in het programma opgenomen. Of konden we beter zeggen: hebben de Karmelitessen destijds ns opgenomen? Want z vanzelfsprekend was en is dat nou ook weer niet!
Na alle heerlijke - vanaf 2001 jaarlijkse - weken-periodes hebben wij opnieuw termijnen kunnen afspreken voor QiGongweken op Ibiza. Ieder jaar opnieuw zullen wij in Mei een aantal verstillingsweken doorbrengen in dit witte kloostertje, waarbij het rustige en gezellige vakantiegedeelte een fijne aanvulling kan en mag zijn. Waren de weken vroeger nog wat anders van karakter, met TaiChi-waaiervorm en QiGongvormen... tegenwoordig beoefenen we uitsluitend QiGong en Meditatieoefeningen en ligt het accent sterk op het meditatieve karakter dat de geest tot rust brengt, de mens tot zichzelf en in verbinding met de natuur.

"Het mystieke Ibiza, vakantie in de stilte van een klooster"

Dat klinkt niet alleen heel inspirerend.....bij het zien van het prachtige witte klooster met zijn uitzicht op de blauwe zee tussen de palmen en pijnbomen door, de diepe baaien en de steile kusten, zul je net als de vorige deelnemers uitroepen " een paradijs !" Vanaf de romantische kerk hoog op de klif waarlangs je via een geitepaadje omzoomd met cactussen, agaven en riet, afdaalt naar het kleine verlaten stenige strandje van het klooster, zie je beneden je de meditatieplaatsen en de bron waar Pater Palau zijn woonplaats heeft gehad.

Het klooster ligt boven de zuidelijke steile rotskust van Ibiza, een van de mooiste en stilste kustgedeeltes van het eiland. Voor de Cubells-kust op een uurtje wandelen, ligt in zee het geheimzinnige rotseiland "Es Vedra", waar de stichter van Santa Teresa - Pater Francisco Palau - vele jaren als kluizenaar geleefd heeft. Talloze legendes zijn met deze pater en het eilandje verweven. Men vertelt van de geheimzinnige verschijningen en visioenen van de pater, over buitenaards lichtwezens, over de krachten die van het eilandje uitgaan... men vertelt van een verbinding van Ibiza met ATLANTIS. Es Vedra zou het laatste stukje van Atlantis zijn dat nog boven water uitsteekt! Een zonsondergang bij Es Vedra hoort in ieder geval tot de mooiste en beroemdste belevenissen op Ibiza!

 

 

ES CUBELLS HET DORP

 

....restaurant in Es Cubells....

De rust is er spreekwoordelijk en vanaf het terras van de versterkte kerk heb je een weids uitzicht op de sprookjesachtige mooie kust en in de verte tot aan Ses Salines! Vanuit het kloostertje kan je direkt wandelen langs de heerlijke kust of het binnenland in door heerlijk geurende pijnboomwouden, waarvan het donkergroen afsteekt tegen de blauwe lucht.
De lente is overweldigend in haar bloei..... duizenden spaanse Margrieten sieren de weides onder de soms nog bloeiende amandelbomen. De voorzomer (Mei) is nog een periode van bloei en groei, van het aroma van geurende kruiden en vaak nog bloemenpracht langs de bermen en in de velden! En de herfst is heerlijk warm en stil rustig in haar uitgebloeid wuivende gouden grassen.... Een klein weggetje brengt je vanaf de kerk van Cubells in 20 minuten tot het dichtstbijzijnde " echte " strandje (Cala des Cubells) met restaurantje en ligstoelen. Dat is wel even wat stijgen en dalen, maar eigenlijk voor iedereen goed te doen!

 

 

 

...het strandje van Es Cubells..

 

SANTA TERESA

 

Accomodatie:

Het klooster heeft twee afdelingen:
* een betrekkelijk eenvoudige sobere accomodatie: de eenpersoonskamers hebben allen een eigen wastafel en zijn sfeervol met hun geblokte vloeren en de spaanse luiken. De voorkamers hebben tussen de pijnbomen door uitzicht op de zee, de achter- en zijkamers kijken uit op het vredige landelijke binnenland en de bergen. Toiletten en sobere douches zijn op de gang. Het oude gedeelte is nog niet gerenoveerd en in de toiletgedeeltes weliswaar zeer schoon, maar erg eenvoudig.
* de nieuwe afdeling (waar enkele tweepersoonskamers zijn) met zijn lichte vloeren en nieuwe inrichting, met douche en w.c. op alle kamers. De prijzen voor deze nieuwe afdeling liggen hoger dan die in de oude vleugel. Zie voor deze informatie helemaal onderaan de pagina.

.... de oude afdeling met de Spaanse zwart-witgeblokte vloeren ....

 

Eten:

De maaltijden (halfpension) gebruiken we in de lichte eetzaal, waar ook overdag een waterkoker staat voor de deelnemers om zelf wat thee te kunnen maken. Het ontbijt ( in stilte ) is op zijn Spaans: eenvoudig, wit en bruin brood, kaas, tomaat, jam met koffie of thee. De meergangen-maaltijden s' avonds zijn erg lekker en uitgebreid (vegetarisch en minstens vier keer in de week vis)! Er komt een speciale Ibizaanse kokkin, die voor ons kookt. Ook 's avonds kun je voor stilte aan tafel kiezen: er zijn aparte tafels voor de mensen die stil willen eten en aparte tafels voor die mensen die graag een gesprek willen voeren.

 

Trainingsruimte:

Rondom het klooster is er ruimte genoeg om heerlijk buiten QiGong te kunnen beoefenen, hoewel we prachtige meditatie-ruimtes tot onze beschikking hebben. We trainen op een rotsplateau direkt op de steile kust met een ongelooflijk uitzicht over zee tot aan het eiland Formentera. Vooral s' morgens vroeg als de zee, de lucht en de kust nog in tere pasteltinten zijn, is dat sprookjesachtig mooi!

 

 


Boven in het klooster vormt de sfeervolle voorzaal van de kapel, met haar prachtige geblokte vloeren, de gebrandschilderde ramen en de schilderijen aan de muren, een fantastische oefenruimte en als de Spaanse luiken opengaan is er het heerlijke uitzicht over zee en pijnbomen! De kapel zelf is een rust- en stilteoord, een echt pltje met de hoge gebrandschilderde vensters links en rechts.....

....de voorruimte van de kapel, waar de binnenlessen gegeven worden ....

 

Leest U alstublieft het onderstaande concept voor de Ibiza-weken!!

klik hier: Concept

 

.... de kapel ....

 

Hoe verlopen de dagen van zo'n week?

In iedere week zijn er dagen dat we gezamenlijk iets doen kunnen, zoals bijvoorbeeld de traditionele stiltewandeling naar Es Vedra, kleine gezelligheidswandelingen door bijzondere natuurgebieden waar je zelf in je eentje niet zo gauw komt, of gewoon stranddagen op het mooie strandje van Es Cubells, maar er zijn ook "vrije" dagen ingepland, zodat ieder voorzichzelf iets kan ondernemen, naar Ibizastad gaan of wandelen naar het leuke dorpje Sant Jos, of gewoon heerlijk kan relaxen in de buurt.
Dat is dus het vakantiegedeelte van de week.

Waar we echter wrkelijk voor samenkomen op Ibiza zijn natuurlijk de "lessen" ... het samen zoeken naar onszelf, naar onze stilte en de verbinding met de natuur. Dit is wat het klooster ook van ons verwacht. Santa Teresa is absoluut geen "vakantiehuis", maar uitsluitend bedoeld als kerkelijk en kloosterlijk retraite- en studiehuis voor kloosterordes en groepen met spirituele doelen. Dit wordt ook door de bisschop gecontroleerd. Ook de zusters zelf - zo eenvoudig als ze zich naar buiten toe presenteren - hebben achter hun vrolijke, hartelijke en vaak hele levendige voorkant een hele serieuse en zeer ontwikkelde en gedisciplineerde spirituele "binnenkant". Zij zijn geschoolde vrouwen die naast hun vak een theologiestudie van 9 jaar achter de rug hebben n al een heel leven van missiewerk onder zeer zware omstandigheden in Afrika of India. Ze verwachten van ons motivatie om te bezinnen, iets goeds voor jezelf te doen en dat mee te nemen in je dagelijks leven. Daarnaast ondersteunen en gunnen ze ons van harte het "vakantiegedeelte" van de dag dat we met de groepen mogen hebben!

Het lesgedeelte en de meditaties vormen dus het "serieuze" deel van de week en daarom is het belangrijk om het concept te lezen dat Gerhard heeft geschreven. ( zie boven ) Als leraren zullen wij dit deel dus inderdaad beschermen als dat nodig mocht blijken.

Er zijn dus drie les-onderdelen: de ochtendsessie met de 6 genezende klanken, de ochtend- en avond QiGongles.
In de herfstweek is de weekindeling iets anders dan in de Maart- en Meiweken.

Van de vijf dagen per week ( het weekend is vrij ) geven we in de kapel iedere ochtend vanaf 7.15 uur een uur Meditatie . Die begint vanaf 7.00 uur - of iets eerder als je wilt - met een eigen stille zitmeditatie voorafgaand aan het begin van het energiewerk. We zitten gewoon op de kerkbanken van de kapel, je hebt een deken om om je heen te slaan. Om 7.10 is iedereen binnen zodat de laatste 5 minuten tot 7.15 uur werkelijk stil kunnen zijn. Dan klinkt het belletje en beginnen we met de geleide energie- en ontspanningsoefening die zo'n 25 minuten duurt. Daarmee wordt lichaam en ziel geopend en gereinigd. De inhoud van deze oefeningen komen later terug in de bewegende QiGong, zodat het werkelijk ook nodig is dit deel van de lessen te volgen en omgekeerd. De Zes Genezende Klanken vormen de volgende 35 minuten, waarna we een kwartier zwijgende stille pauze hebben voor de Chinese thee , en aansluitend en nog steeds in stilte ongeveer een uur QiGong in de heerlijke zuidelijke ochtendzon met uitzicht over zee naar het sprookjesachtige Formentera of in de schaduw van de pijnbomen van het bos. Na de les lopen we stil terug tot aan de voordeur van het klooster, waarna de "vakantie" begint en er ontbijt is. Dat stil-zijn is dus een wezenlijk gegeven van de ochtendsessies. Ook de inhoud, het meevolgen van het gehele programma is essentieel en wordt dus wel echt van je verwacht. Een keer een uitzondering is natuurlijk altijd mogelijk als iemand zich niet lekker voelt of een enkele nacht heel slecht geslapen heeft. Maar "vakantie houden in het klooster met vrijblijvend een beetje QiGong" is dus niet de bedoeling van dit spirituele centrum, noch van de zusters en de bisschop, noch van ons.


Op de donderdag van de lesweek, houden we in plaats van de gebruikelijke ochtendsessie een hele bijzondere stiltewandeling naar het uitzichtspunt van mystieke rotseiland Es Vedra. Dat is een onvergetelijke ervaring, waar je graag een uurtje nachtrust aan zult opofferen. Vanuit het nog donkere Es Cubells (5.30 uur) wandelen we in stilte bij maanlicht door het natuurgebied en zien binnen de eerste 15 minuten al langzaam de hele natuur oplichten als de zon steeds verder opkomt. Prachige vergezichten openen zich voor onze ogen tijdens de n uur durende wandeling naar Es Vedra. Daar zitten we dan rustig en stil, eten en drinken wat, wandelen na een half uur in stilte een stuk terug en aansluitend komt de QiGongles dr ter plaatse op een verstilde finca boven zee. Om kwart voor 10 zijn we weer terug bij het klooster voor het normale ontbijt.

 

De avondlessen (5 kwartier) vinden 5 dagen per week plaats, maar n avondles is vrij zodat je ook eens langer onderweg kan zijn (bijvoorbeeld naar Ibizastad en daar tot 's avonds blijven) of gewoon een pauze nemen in het midden van de week.

Wat betekenen eigenlijk de lessen?

In de lessen wordt iedere week n echte QiGongvorm aangeboden waarvan de bewegingen op papier staan voor thuis. Het andere aanbod is een therapeutische, nit bedoeld om krampachtig te onthouden, maar om je aan over te geven zodat zij ter plaatse haar werking kan hebben en versterkt kan worden door de speciale kracht van de omgeving. Wat je van dit laatste aanbod "toevallig" (en dat blijkt thuis pas) onthoudt, is dan leuk, maar niet zo essentieel. Je hebt immers al die ndere vorm om thuis te oefenen. De basisprincipes, waar het altijd weer om gaat, zitten namelijk altijd in lle oefeningen!

 

                                                       Stilte, ruimte en natuur

We werken bewust aan het "openen, op kracht komen, doorademen en tot rust komen" in verbinding met stilte, ruimte en de natuur en nemen ons hernieuwde zelf en onze hele andere "verbinding" bewust waar tijdens onze bezigheden en de wandelingen overdag. Daarmee komen we bij een ndere bestemming van deze weken dan "alleen maar vakantie"......
QiGong kent namelijk een heel ander belangrijk aspect: spiritualiteit..... Terwijl de bewegingen voor het lichaam en de gezondheid zo heilzaam zijn, kom je in kontakt met de innerlijke ruimtes van het lichaam en de verbinding van lichaam en kosmos. Je gaat weer luisteren naar de stilte in en achter alle uiterlijke en zichtbare vormen van de schepping. Je kunt weer ervaren dat je niet afgescheiden bent van de natuur en de kosmos, maar er dl van bent. Dat je deel bent van stilte en leegte, van dat wat het goddelijke genoemd kan worden.....
Daarvoor moet je zelf stil worden: toch zeker een dl van de dag (en in ieder geval in en om de lessen) dus niet-praten en niet-denken, maar alleen zijn, voelen en luisteren. Dat vereist soms een discipline van ons, want juist in ons moderne leven met alle hektiek en drukte, is onze hersenfrequentie z hoog dat het moeite gaat kosten om weer stil te worden! Het kost moeite om niet gelijk na de les weer aan het praten en het lachen te slaan, om de QiGongoefeningen even rustig te laten nkomen en te laten doorwerken in lichaam en geest. Toch is dat juist zo belangrijk!!
Die korte tijd van stilte zal door de beide leraren dan ook met nadruk aangegeven en "beschermd" worden, want vooral in de eerste dagen zul je zien dat het je moeilijk kan vallen om stil te zijn. Lter ga je ontdekken hoe fijn het is om stil te zijn en wat de stilte voor je gaat betekenen.

 


In de praktijk komt het neer op het volgende: de dag begint met je stilte bij het opstaan, aankleden en douchen, ook als je anderen tegenkomt. Zwijgend door de gang naar de meditatiekapel lopen en daar in stilte gaan zitten. Tijdens de ochtendsessies en theepauze blijft het stil, het lopen - zelf of met elkaar - naar het plateau boven zee door de heerlijke ochtendstemming van het eiland blijft stil, zodat je de zee kunt horen, de geuren kunt ruiken, de wind en de zon kunt voelen ( stil zijn is dus helemaal niet saai!), en k de terugweg na de les is stil tot aan de voordeur van het klooster. Bij het aansluitende ontbijt kunnen mensen die dat willen, eveneens in stilte blijven door aan een van de twee stilte-tafels te gaan zitten.

Dat stil zijn heeft dus een functie. Niet alleen zijn wij in deze maatschappij zelden in de gelegenheid om nog stilte te ervaren, zodat stilte iets kostbaars is geworden, maar stilte en tijd zijn essentile componenten van onze gezondheid, onze integriteit en onze spiritualiteit. Daarnaast is het zeer belangrijk bij QiGong dat we de energie die zich in ons heeft veranderd door de les, ook de tijd geven om zich nieuw te ordenen in lichaam en geest. Het is zelfs zo dat je eigenlijk na iedere les een stille zitmeditatie zou moeten doen of half uur (liggend) zou moeten gaan rusten.

En dat alles botst soms met ons vrolijke gevoel van ..."maar ik heb toch vakantie...?? dan moet het toch gezellig zijn... ?? " en het antwoord daarop is : "Ja, daar heb je immers de gehele vrdere dag voor!!"
En gezellig is het dan ook tijdens de Ibizaweken. De zusters zijn gezellig en vrolijk, de groepen zijn gezellig en wij ook, hoewel daarbij gezegd moet worden dat wijzelf ook overdag vaak een steeds blijvende verbinding met stilte en natuur aangaan. Want Ibiza is van oudsher het eiland van de stilte, het wijde en grote, de vrede en de kalmte. En dat voel je in Es Cubells zker nog. Wat zul je dat nou verwaarlozen... die korte tijd per jaar dat je op dit hele bijzondere en mystieke eiland mag zijn?

Overdag is er vanaf 10.30 uur tot 17.00 uur (QiGongles) tijd voor je vrijetijdsbesteding.
's Avonds na de QiGongles is de maaltijd om 19.00 uur, met gewone tafels voor de gezelligheid maar ook stiltetafels voor wie dat wil.

 

 

Het "aanleren" van de materie.....    nleren..?

Wij hebben hier in het Westen allemaal iets geleerd: je moet goed zijn in iets of je moet goed worden in iets. Daar schuilt ook gelijk het gevaar van de angst. Angst geeft gn ontspanning.
QiGong is anders. QiGong gaat over ons eenvoudige "zijn". Er kn geen sprake van zijn "god te zijn" in QiGong of "god te willen worden" in QiGong. Dat is een enorme belemmering, want het is iets van het hoofd en het willen. Het enige wat telt is of je eenvoudig, open en toegankelijk bent... voor de energiestroom die QiGong is, voor het "meedoen" in al zijn facetten, en - in dit geval van onze weken - k: .... voor het "je door ons laten meenemen". Daarmee moet je dus weer "gewoon, beginnend, leerling" durven en kunnen zijn. De "beste" leerling is diegene die na afloop die speciale glanzende huid en ogen heeft en met gemak stil kan zijn en hl eenvoudig is. Dat is alles.

QiGong is eigenlijk een training van de discipline, de eigen integriteit en de waarneming van grenzen. Het aanbod in een week is gebaseerd op bepaalde principes waarbij het wezen en de werking van QiGongtherapie in gedachten is gehouden. Het is met zorg doordacht en door de jaren heen iedere keer weer getest. Het aantal uren, de lengte van de lessen en de intensiviteit heeft daarbij natuurlijk een zekere marge naar boven en beneden. Er is altijd een groep mensen voor wie het aanbod precies goed is. Dan is er een groep mensen die eigenlijk mr willen en een groep voor wie het vl is.

Degenen die mr willen ( ng meer aanleren, ng meer vormen mee naar huis, ng meer eigen oefenen ter plaatse...) hebben het inzicht, vertrouwen en daarna ook een beetje discipline nodig te bedenken dat QiGong (in een dergelijk intensieve vorm als zo'n week) rsttijd nodig heeft zoals hierboven al eens beschreven. Een energie van hoofd (denken, willen onthouden en opschrijven) en van ambitie is sterk blokkerend. Luker n belangrijker is het om tijd te nemen "gewoon te zitten in het gras en een eenvoudig mens te zijn". Het is de discipline om de werking van QiGong en de eenvoud van je eigen mens- en lichaam-zijn te respecteren.

Degenen die minder kunnen of willen, hebben het wat dat betreft "makkelijk". Zij mogen in de les hun eigen grens aanhouden, maar het is eigenlijk wl nodig om daarbij in de les te blijven, in de stroom van de gehele groep en de opbouw van de lessen. Dus neem een klein (klap)stoeltje mee naar buiten en ga er zo af en toe bij zitten. Kijken en luisteren is gn weggegooide tijd, integendeel!! Ook hier vind je een soort discipline, nl. om echt je eigen grens te respecteren, niet bang te zijn dat je wat gaat missen, dat je "achter" blijft.... juist als je je eigen grenzen aanhoudt, ben je precies bij de les!!

Eigenlijk is QiGong voor ons allemaal dus een les in integriteit in de ruimste zin van het woord.
Grenzen kennen n die ook aanhouden.
                                                                                                 

                                                                            ...vakantie in het strandcafeetje Es Cubells...

 

Evissa stad en San Joseph

Eivissa zoals Ibiza-stad heet, is een beeldschone ommuurde historische stad ( Unesco kultuurerfgoed) op een afgeronde heuvel. Ook in mei al is een bezoek aan Eivissa een dagje "toerisme".... een dagje winkelen in het havengebied met de vele kleine winkeltjes en kraampjes en in de oude smalle steegjes met haar vele trappetjes en witgekalkte huizen, de heuvel beklimmen en vanaf de burcht en de kathedraal uitzien over de zee .... en wel echt gezellig nog, want het echte hoogseizoen is nog niet begonnen! Tijdens Sistatijd ( 14.00-16.30) vinden wij Ibizastad het mooist: ze is dan "slapend"...... een beetje uitgestorven, de winkeltjes zijn dicht en de oude stad is dan zo sfeervol zoals het in vroeger tijden geweest moet zijn! Als je op woensdag langer wilt blijven, kun je de stemmige avondsfeer meemaken onder de palmen van de pleintjes waar bevolking en toeristen verkoeling vinden na een zonnige dag.Wij nemen meestal met elkaar een paar taxi's naar de stad om de kosten zodoende te delen ( met 4 personen in n taxi ong. E 5,- per rit p.persoon) . De bussen rijden pas in Juni!!

Wandelen naar het mooie witte dorpje San Joseph is heel leuk om te doen. Je kunt er heerlijk winkelen in de paar mooie winkels die daar zijn ( allerlei soorten aardewerk, de mooiere toeristensouvenirs, mooie luxe kleding en een bank om te pinnen) of iets drinken in het erg leuke restaurantje onder de hoge pijnbomen. De wandeling zelf gaat door het natuurgebied, terug kun je natuurlijk ook wel een taxi nemen.

 

 
HET BINNENLAND

Onderweg - als je bijvoorbeeld naar de grote supermarkt wandelt - zie je het iets van het romantische en stille binnenland, waar de oude finca's verstild verscholen liggen tussen de bloeiende velden, de soms honderden jaren oude olijvenbomen en de amandelbomen ..... waar de schapenkuddes en hun herders hun "tranquilo" leefden, en waar wij zonnige wandelingen kunnen maken (en uiteindelijk onze boodschappen kunnen doen in de wat grotere supermarkt, die voorbij de velden ligt) tussen de geuren en kleuren van de voorzomer op Ibiza!

Heel vroeger hebben we met sommige groepen ook wel eens kleine bus gehuurd om daarmee een rondtocht te maken over het gehele eiland. We hebben een bezoek gebracht aan het kunstenaars dorp St. Gertrudis, waar in het plaatselijk cafe zaal na zaal boordevol hangt met de mooiste collectie Ibizaner schilderijen, we waren op de ruige noordkust, we hebben het mooie kerkcomplex bezichtigd op de heuveltop van Santa Eulalia.... kortom een heerlijke interessante dag waarin je Ibiza in al zijn facetten kon ontmoeten. Heel vroeger konden we ook een vissersboot huren om rond Es Vedra te varen, maar dat is helaas met de nieuwe regels niet meer mogelijk. Je mag nu maar met 12 mensen in n boot, en dat wordt gewoon te duur voor ieder persoonlijk.
Maar het is ook niet nodig. Tegenwoordig hebben meerdere mensen een huurauto waarmee ze wat gaan bezichtigen. Wij kennen een uitstekende verhuurfirma die de huurauto zelfs bij het klooster komt afleveren en weer ophaalt. De kosten voor n dag waren in 2009 E 38,- en voordeliger als je meerdere dagen huurde. Sommige deelnemers hebben dus met 4 personen een auto gehuurd.
Wijzelf zijn eigenlijk van mening dat je in de korte tijd dat je in Santa Teresa bent, meer dan genoeg moois kunt genieten door gewoon "thuis te blijven". Je hoft dus niet te sightseen.... De week vliegt namelijk om! En wat is er mooier en kostbaarder dan "zitten in het gras" en van kleine dingen genieten zoals toen, toen je een kind was. Wanneer heb je dt voor het laatst gedaan?

 

                                           Deelname aan de weken:

Er zijn wat voorwaarden verbonden aan de deelname. Wij hopen dat je vr je aanmelding het concept wilt lezen (zie een stukje naar boven) en het gedeelte hierboven over de inhoud van de lessen en lestijden, zodat het concept door de gehele groep gedragen wordt. Dat is het vaste deel van de week. Er zijn verder wat regels van het klooster waar we ons absoluut aan willen houden. Dat betreffen gewone gedragsregels van het ophangen van wasgoed tot aan het niet-roken op de kamers enzovoort. En wat ns betreft zijn er een aantal organisatorische en administratieve voorwaarden:

* Verblijf in het klooster is van zaterdag-zaterdag of zondag-zondag afhankelijk van je vliegreis.
* Extra verblijf (een of twee dagen wordt soms toegestaan, dit i.v.m. vluchten) wordt ter plaatse aan het klooster bijbetaald.
Dit    extra verblijf moet eerst bij ons worden aangevraagd alvorens je vlucht te boeken


Vroegtijdig boeken is een absolute must heeft de ervaring ons geleerd. Vluchten kunnen dan nog heel goedkoop zijn, vooral vanaf Duitsland!

       Verblijfskosten met halfpension en cursusbedrag

 

Voor het Aanmeldingsformulier:

klik hier!

Om het aanmeldingsformulier te openen, klik hieronder. Je kunt het uitprinten en per post toesturen, maar je kunt het ook als worddokument ( gn andersoortige documenten!!) bij U opslaan, invullen en aan ons mailen! Je mag ons ook een gewoon mailtje sturen met de vraag om een aanmeldingsformulier, dan komt het als bijlage bij je aan en kun je het het op een iets eenvoudiger manier aan ons terug mailen.

laoshancentrum@gmail.com

NB.Wij beantwoorden emails altijd direkt!
Mocht U dus niets van ons terughoren, dan betekent dat dat er bij de servers iets is fout gegaan.
Wilt U dan met een dag of drie Uw bericht nog eens sturen?

 

de zusters in de keuken: rechts zuster Flor, midden zuster Angela, links zuster Manoli

 

Meer informatie op de website "Die magische Insel" legende van Ibiza en fotogalerie

 

                                                                                                               ochtendpanorama tijdens de stilte-wandeling naar Es Vedra (5.30 uur) 2009

 

Terug naar boven Terug naar jaarprogramma Home Email